Yurt Dışında Hukuk Nasıl Okunur? Şartlar ve Belgeler

Yurt Dışında Hukuk Nasıl Okunur? Şartlar ve Belgeler
0

Yurt dışında hukuk okumak için aşağıdaki maddelere dikkat etmeniz gerekir;

  • Lise diplomasına sahip olmanız gerekir. Diploma ile birlikte transkript de sunulmalıdır. Öğrencinin not ortalaması ne kadar yüksekse yabancı okullardan kabul alma şansı da o kadar yüksektir.
  • Yabancı okulun talebine bağlı olarak yabancı dil yeterlilik sınavlarından birinden yeterli puanı almış olmanız gerekir.
  • Yabancı okulun özel isteklerini yerine getirmeniz gerekir.
  • Sınav ve eğitim şartlarını tamamladıktan sonra hangi ülkede hangi okulda eğitim almak istediğinizi seçmelisiniz.
  • Seçtiğiniz okula kayıt yaptırabilmek için öncelikle uluslararası öğrenci başvuru formunu doldurmalısınız.
  • Bankadan alınan bir döküm ile finansal durumunuzu belgelemelisiniz.
  • Eğitim almak istediğiniz okula bir mektup yazmalısınız. Bu mektupta okula neden girmek istediğinizi, hukuk eğitimine yönelme nedeninizi ve motivasyonunuzu yazabilirsiniz.
  • Uluslararası başvuru ücretini ödemelisiniz.
  • Başvuru sürecinin olumlu sonuçlanması halinde eğitim almak üzere okula gidebilir ve sürecin devamında okulun yönlendirmesi ile hareket edebilirsiniz.

Daha fazlası için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İçindekiler

Yurt Dışında Hukuk Okumak İçin Şartlar ve Belgeler

Yurt dışında hukuk okumak için şartlar ve belgeler lise mezunu olmakla başlıyor. Şartların yerine getirilmesi sürecinde tercih ettiğiniz okula göre şartlar değişkenlik gösterebilir.

Yurt dışında hukuk okumak için Türkiye’de üniversiteye giriş sınavına girmiş olmanız gerekmez. Birçok yabancı okul Türkiye’de üniversiteye giriş sınavından puan almış olma gereksinimi taşımıyor. Yurt dışında hukuk okumak için şartlar ve gerekli belgeler;

  • Lise diploması
  • Lise eğitimi detaylarını içeren transkript belgesi.
  • Uluslararası öğrenci başvuru formu
  • Uluslararası öğrenci başvuru ücreti ödenmesi.
  • Bankadan alınan finansal döküm.
  • Girmek istediğiniz okula yazılmış bir mektup.
  • Referans mektupları.
  • Okul tarafından talep edilmesi halinde yabancı dil yeterlilik puanı.

Yurt Dışında Hukuk Kaç Yıl?

Yurt dışında hukuk okumak birçok okulda 3 ile 4 yıl kadar bir eğitim ile mümkündür. Genellikle 4 yıllık eğitim süreci sonunda mezun olunabilmektedir. Tercih ettiğiniz okulun niteliklerine göre hukuk eğitim süresi 3 yıl ile 4 yıl arasında değişmektedir.

Yurt dışında hukuk okumaya karar verdiyseniz ancak dil yeterliliğiniz bulunmuyorsa eğitim almayı planladığınız okulun dil okulu imkanı sunması gerekir. Dil okulunda da ekstra eğitim alınacağından hukuk eğitimi dil eğitimi ile birlikte 1 yıl daha uzayabilir.

Yurt Dışında Hukuk Okuyunca Türkiye’de Denkliği Var Mı?

Yurt dışında hukuk okuyunca Türkiye’de denklik birçok yabancı okul için söz konusudur. Eğitim sonucu alınan diplomanın Türkiye’de denkliği olabilmesi için öncelikle eğitim alınan okul ARWU ya da URAP sıralamalarından herhangi birinde ilk 500’ün içinde olmalıdır. Bu şartı taşıyan okullardan alınan diplomalar Türkiye’de de tanınmaktadır.

Eğitim alınan okul sıralama şartını taşımıyorsa bu durumda öğrenci üniversite sınavlarına katılmış ve ilk 150 binlik dilimin içinde olmuş olması gerekir. Yurt dışında hukuk okuyunca Türkiye’de denklik elde etmek için avukatlık stajı başlatarak mezun olunan okulda alınan dersler dışında gerekli görülen dersler de Türkiye’de alınmalıdır.

Her ülkenin hukuk sistemi birbirinden farklı olduğundan yurt dışında alınan eğitimde eksik bulunan derslere yönelik eğitimler alınmalıdır.

thumbnail
Önerilen Yazı
YKS Puanı İle Yurt Dışında Okumak Nasıl Mümkün?

Bilişim hukuku, şirket hukuku, taşımacılık hukuku ve ticari hukuk gibi alanlarda denklik aranmıyor ancak ülkemize özel olan ceza hukuku ve anayasa hukuku gibi konularda denklik isteniyor. Denklik için bu alanlarda bazı dersleri Türkiye’de almanız gerekiyor. Yurt dışında hukuk eğitimi düşünüyorsanız daha global alanlardan faydalanabilirsiniz. Örneğin, ticaret, bilişim, şirket veya taşımacılık hukuku gibi alanlarda kendinizi geliştirirseniz dünyanın her yerinde rahatlıkla çalışabilirsiniz.

Yurtdışında avukatlık okumak öğrenciye hem olumlu hem de olumsuz sonuçlar doğurabilir. Ancak genellikle tercih edilen bir eğitim alanıdır. Yurtdışında hukuk okumak noktasında tek olumsuz sonucu Türkiye’ye geri döndüğünüzde almanız gereken ek eğitimdir.

Yurt Dışında Hukuk Okuyan Türkiye’de Çalışabilir Mi?

Yurt dışında hukuk okuyan bir kimse Türkiye’de gerekli şartları taşıyorsa çalışabilir. Hukuk bir alan olarak her ülkede farklılaşabilen bir alandır. Hukuk alanında eğitim alan öğrencilerin eğitimlerini tamamladıktan sonra Türkiye’ye geri dönüp çalışmak istemeleri halinde bazı eğitimlerden geçmeleri gerekir.

Her ülkenin kendi hukuk sistemi ve kuralları olduğundan yabancı bir ülkede hukuk okuyup Türkiye’de doğrudan avukat olarak işe başlamak mümkün değildir. Bu durumun temel nedeni ise kuralların ve yasaların farklılaşmasıdır.

Kısaca yurt dışında hukuk okuyan bir öğrencinin Türkiye’de çalışabilmesi için Avukatlık kanununun 3/b maddesinin gereklerini yerine getirmesi gerekir. Bu madde; ““yabancı memleket hukuk fakültesinden mezun olup da Türkiye hukuk fakülteleri programlarına göre noksan kalan derslerden başarılı sınav vermiş olmak” şartını kapsamaktadır.

Eksik kalan dersleri avukatlık stajı boyunca tamamlayan öğrenci sonrasında yurtdışında aldığı eğitimle Türkiye’de avukat olarak çalışmaya başlayabilir.

İlginizi Çekebilir: Almanya’daki En İyi Üniversiteler

Hukukta Erasmus Var Mı?

Hukuk bölümünde de Erasmus imkanı bulunmaktadır. Erasmus ile her yıl birçok hukuk öğrencisi başka ülkelerdeki üniversitelerde bir ya da iki sömestr kadar ders alabilmektedir. Erasmus kapsamında hukuk bölümünden yabancı ülkelerdeki öğrenciler de ülkemizde eğitim almaktadır.

Erasmus ile hukuk bölümünde yurt dışında eğitim almak için mevcut eğitim aldığınız üniversitenin Erasmus imkanlarını değerlendirmelisiniz. Üniversiteniz Erasmus ile hukuk bölümünde öğrenci değişimini desteklemiyorsa Erasmus olanaklarından faydalanmanız mümkün olmayacaktır.

Hangi Ülkelerde Hukuk Okunur?

İtalya, ABD, Almanya, İngiltere ve Polonya gibi ülkelerde hukuk bölümünü okuyabilirsiniz. Avrupa ülkelerinde eğitim almak bu noktada oldukça mantıklıdır.

Yurt Dışında Hukuk Okumak Mantıklı Mı?

Hangi ülkede yaşamak istiyorsanız o ülkede hukuk okumak mantıklı olacaktır. Genel olarak ülkeler, kendi hukuk kurallarına göre eğitim vermektedir. Bu nedenle de yaşamak istediğiniz ülkede okumak mantıklı olacaktır. Yurt dışında hukuk okumak bu anlamda oldukça mantıklıdır. Kazanç, refah ve iş bulma şansı oldukça yüksektir.

Daha Fazlası İçin: Yurt Dışı Eğitim Danışmanlığı Ankara


    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir