Yurt Dışına Yatay Geçiş Yapılır Mı? Şartları ve Tüyoları

Yurt Dışına Yatay Geçiş Yapılır Mı? Şartları ve Tüyoları
0

Evet. Yurt dışına yatay geçiş yapılabilmektedir. Üstelik birçok üniversite yatay geçiş için özellikle bir sınav yapmamaktadır. Türkiye’de okurken yurt dışına geçiş yapmak isteyenler yatay geçiş için bazı şartları taşımalıdır. Üniversiteler yatay geçiş hakkı tanırken öğrencilerin belirli bir not ortalamasında olması gibi bazı şartlar isteyebilmektedir.

Siz de yurt dışına yatay geçiş yapmak istiyorsanız öncelikle hangi üniversiteyi istediğinize karar vermelisiniz. Ardından üniversitenin yatay geçiş kabul zamanlarına ve şartlarına dair yeterlilikleri yerine getirmelisiniz.

İçindekiler

Yurt Dışına Yatay Geçiş Nasıl Yapılır?

Yurt dışına yatay geçiş yapmak için Türkiye’de okuduğunuz bölümle ilişkili bir bölüm için başvurmanız gerekir. Türkiye şartlarında üniversite eğitimine devam etmek istemeyen ve yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler öncelikle yatay geçiş şartlarını taşımalıdır.

Yatay geçiş yapılabilmesi için bölümlerin birbiri ile ilişkili olması gerekir. Yurt dışına yatay geçiş ile gitmek ve orada eğitim almak istiyorsanız öncelikle yatay geçiş planladığınız okulu seçmelisiniz. Yurt dışında bazı eğitim kurumlarının yıllık ücretleri Türkiye’deki özel üniversitelerin yıllık ücretleri ile benzer olabilirken bazı eğitim kurumlarında ücretler çok daha fazla olabilir.

Öğrenci geçiş yapmak istediği üniversiteyi seçtikten sonra üniversitenin dil yeterliliğini yerine getirmelidir. Yurt dışındaki üniversite dil yeterliliği için hangi sınavdan geçer sonuç istiyorsa o sınavın gereklilikleri yerine getirilmelidir.

Dil yeterliliğini taşıyan öğrencinin yatay geçiş ise üniversite transkripti de önemlidir. Transkripte disiplin suçları olması, dönem ortalamalarının çok düşük olması gibi durumlar ret nedeni olabilir.

Keşfedin: Erasmus İçin Kaçıncı Sınıfta Olmak Gerekir?

Türkiye’den Yurt Dışına Yatay Geçiş Şartları

  • Türkiye’de eğitim alınan dönem boyunca alınan derslerin ortalama puanının geçer düzeyde olması (4 üzerinden en az 2.3),
  • Öğrencinin yurt dışı yatay geçiş için kendi bölümü ile uygun bir bölüm için yatay geçiş başvurusu yapmış olması,
  • Yurt dışındaki üniversitenin yatay geçiş şartlarını taşıması,
  • Yurt dışındaki üniversitenin yatay geçiş için istediği dil yeterliliğine sahip olması,
  • Yurt dışındaki üniversitenin yıllık eğitim giderlerinin karşılanabilmesi.
  • Türkiye’de okunan bölümün lisans bölümü olması.

Türkiye’de Üniversite Kazanıp Yurt Dışında Okumak Mümkün Mü?

Evet. Türkiye’de üniversite kazanıp yurt dışında okumak mümkün. Bu noktada öğrencilerin üniversite sınavına ilişkin bilmeleri gereken ilk nokta şart olmaması. Üniversite sınavı şartı aramadan yurt dışında eğitim almak için kabul eden birçok üniversite var.

Yurt dışındaki çoğu üniversite için Türkiye’de üniversite kazanmanın bir anlamı yok. Tıp, mimarlık gibi bazı bölümler için üniversiteler Türkiye’de üniversite sınavından belirli bir standartta puan almayı şart koşabilir. Ancak çoğu yabancı üniversite öğrencileri için kendi şartlarını koşmaktadır.

Yurt dışındaki üniversitelerin en büyük şartlarından biri de dil sınavıdır. Dil yeterliliğini ispatlayan öğrencinin dönemlik eğitim ödemelerini de yapabilmesi ile birlikte yurt dışında okumasına bir engel olmayacaktır. Hangi üniversitenin tercih edildiğine bağlı olarak şartlar zorlaşabilir.

Türkiye’de Üniversite Okurken Yurt Dışına Geçiş Yapılır Mı?

Evet. Türkiye’de üniversite okurken yurt dışına geçiş yapılabilir. Yatay ya da dikey geçiş olarak nitelendirilen geçişler öğrencilerin üniversite eğitimini yurt dışında tamamlamak istemesi üzerine tercih ettikleri bir yoldur.

Yatay ya da dikey geçiş yapılarak yurt dışına eğitim için gidildiğinde ders saydırma yapılır. Türkiye’de aldığınız derslerin yurt dışındaki üniversitenin ders programına göre değerleri biçilir ve derslerin sayılıp sayılmayacağı netleştirilir. Böylece lisans eğitimine hangi noktadan devam edebileceği ortaya çıkar.

Öğrencinin yurt dışına geçiş yaparak lisans eğitimini yurt dışında tamamlama kararı alması sonrasında mutlaka dil yeterliliğini sağlaması gerekir. IELTS ya da TOEFL gibi dil sınavlarından yabancı üniversitenin hangisini istediğine bağlı olarak geçerli puanı almak gerekir.

Türkiye’den Yatay Geçişle Yurt Dışına Gittikten Sonra Diplomam Türkiye’de De Geçerli Olur Mu?

Yurt dışından alınan diplomanın Türkiye’de geçerli olup olmaması YÖK tarafından belirlenmektedir. Tercih ettiğiniz eğitim kurumunun YÖK tarafından tanınan kurumlardan biri olması şarttır. Aksi halde yurt dışına gittikten sonra alınan diplomanın Türkiye’de geçerli olmaması riski bulunmaktadır.

Yurt dışında bir üniversiteden alınan diploma Türkiye’de geçerli olmadığında alınan eğitimin de iş dünyasında bir geçerliliği kalmaz. Bu nedenle Türkiye’ye geri dönmeyi düşünüyorsanız mutlaka YÖK denkliği olan bir üniversite tercih etmeye özen gösterin.

Türkiye’den Yurt Dışına Yatay Geçiş İçin Tekrar Sınava Girmek Gerekir Mi?

Hayır. Türkiye’den yurt dışına yatay geçiş yapmak isteyen öğrencinin tekrar bir sınava girmesi gerekmez. Dil yeterliliğini taşıyan öğrencilerin eğitim ödemelerinden başka bir sorumluluğu bulunmaz.

Öğrencinin yurt dışında okuma kararı aldıktan sonra okulunu seçmesi gerekir. Tıp ve hukuk gibi bazı bölümler hariç çoğu bölüm yatay geçişte ayrıca bir sınava tabi tutulmayı gerekli görmez. Bu kapsamda öğrencinin yurt dışına yatay geçiş yapmak için Türkiye’de herhangi bir sınava da girmesi gerekmez. 

Lisans Eğitiminin Son Yılında Yurt Dışına Yatay Geçiş Yapılır Mı?

Hayır. Lisans eğitiminin son yılında yurt dışına yatay geçiş yapılamaz. Yurt dışına yatay geçiş yapılabilmesi için lisans eğitiminin ilk iki yılından birinde olmanız gerekir. En geç 3. Yılına girildikten sonra yurt dışına yatay geçiş kabul edilebilmektedir.

Yurt dışındaki üniversitelerden de yatay geçiş söz konusu olduğunda kabulü engelleyen en büyük unsur öğrencinin eğitimde kaçıncı yılda olduğudur. Tercih ettiğiniz yabancı üniversiteye göre kriterler değişebilmektedir.

thumbnail
Önerilen Yazı
En İyi Polonya Üniversiteleri | 16 Üniversite

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir