Almanya Eğitim Sistemi Nasıl? Okul Türleri

Almanya Eğitim Sistemi Nasıl? Okul Türleri
0

Almanya’da eğitim öğretim hayatı zorunlu anaokulu ile başlamaktadır. 6 yaşından sonra ise Grundschule yani ilk okul eğitimi başlamaktadır ve ilk okul eğitimi 4. sınıfa kadar devam etmektedir. 4. sınıftan sonra ise Alman okul sistemi içerisinde farklılıklar oluşmaktadır. Öğrencilerin başarılarına göre yapılan değerlendirmeler sonrasında ortaokul/lise eğitim süreci devam etmektedir. Burada ortaokul, lise Türkiye’deki eğitim sisteminden farklı sınıf derecelerini kapsamaktadır ve çoğu zaman orta okul eğitimi Türkiye’deki lise eğitimine denk düşmektedir. İlkokul eğitiminden sonra devam edilebilecek, Almanya’da ortaokul/lise yerine geçen okul türleri ve Almanya eğitim sistemi detayları şu şekildedir:

İçindekiler

1.Hauptschule (Temel Okul)

Bazı bölgelerde 9. sınıfa bazı bölgelerde ise 10. sınıfa kadar devam edebilen ve en düşük seviyedeki okuldur.  Bu okul türünde genellikle mesleki eğitim odaklı eğitim verilmektedir. Bu nedenle de öğretmenlerin ve ailelerin kararı ile eğitim hayatına değil de iş hayatına odaklanmak isteyen öğrencilerin yönlendirildiği okuldur.

2.Realschule (Orta Okul)

Realschule eğitimi Temel okula göre daha kapsamlıdır ve 10. sınıfa dek devam edebilmektedir. Bu okuldan mezun olan öğrenciler doğrudan çalışma hayatına atılabilmekte ya da meslek temelli liselerde eğitimlerini sürdürebilmektedir. Bu seviyede aldığı eğitimde başarı gösteren öğrenciler Türkiye’deki lise eğitimine denk gelen eğitimi almaya hak kazanmaktadır.

3.Gymnasium (Lise)

Gymnasium, Almanya’daki  en yüksek seviyeli okuldur ve 13. sınıfa kadar devam etmektedir. Diğer okul türlerine göre daha kapsamlıdır ve öğrencilere en nitelikli eğitimi vermeye çalışmaktadır. Gymnasium’da 12. sınıfa kadar başarı ile gelen ve mezun olan öğrenciler meslek yüksek okullarına, 13. sınıfa kadar gelip mezun olabilenler ise üniversite eğitimlerine devam edebilme şansı yakalamaktadır.

thumbnail
Önerilen Yazı
Almanya’da Üniversite Okumak İçin Girilmesi Gereken Sınavlar

4.Gesamtschule (Ortak Okul)

Gesamtschule, Temel okul, orta okul ve lise eğitiminin beraber yürütüldüğü okul çeşididir. Okul içerisinde not sistemine okul kategorisinde sınıflandırmalar yapılmaktadır ve not düşürülmesine gör örneğin Gymnasium’dan Realschule’ye düşürülebilmeniz mümkündür.

Lise eğitimini tamamlayan öğrenciler için Almanya eğitim sistemi kısaca şu şekildedir:

Üniversite

Almanya’da Gymnasium eğitimini tamamlayan öğrenciler üniversite eğitimi almaya hak kazanmaktadır. Ülkede genel olarak tıp dışındaki üniversiteler üç yıl sürmektedir ve okullardaki not sistemi 1 (en yüksek) ila 4 (en düşük) arasında değişmektedir. Üniversiteler içerisinde hem teorik eğitim veren hem de uygulamalı eğitim verilen iki farklı tür bulunmaktadır. Bu iki ana türün yanı sıra sanat, spor gibi alanlarda uzmanlaşmış okullarda eğitim vermektedir.

Üniversite eğitimine başlamak için öğrenciler 10. ve 12. sınıflarda belirlenen derslere göre sınava girmektedir. Eğitim hayatında odaklandığı dört ders ile sınava gören öğrencilerin yazılı ve sözlü sınavlarının sonucunda girebilecekleri fakülteler belirlenmektedir. Almanya’da alınan 3 yıllık üniversite eğitimi Türkiye’deki 4 yıllık lisans eğitimine denk kabul edilmektedir.


Yüksek Lisans

Almanya’da yüksek lisans eğitimi iki yıl sürmektedir ve doğa bilimleri odaklı ise Master of Science, sosyal bilimler odaklı ise Master of Arts denmektedir. Yüksek lisansın ilk yılında teorik eğitim alan öğrenciler ikinci yılda tez hazırlamaktadır. Yüksek lisans başvurusu yapabilmek için başvuracağınız konuda bir lisans eğitimi almak ve lisans sürecinizde başvuru yapmanız gerekmektedir. Her üniversitenin giriş sınavı farklıdır ve bu sınavlara girilmesi gerekmektedir.

Doktora

Almanya’da doktora yapmak için öğrenciler bireysel olarak okulda çalışan akademisyenlerle iletişime geçebilmektedir veya okulların ilanlarını takip edebilmektedir. Doktora eğitimi 3 ila 5 yıl arasında sürmektedir ve doktora öğrencilerine maaş ödeyen okullar da bulunmaktadır.

Almanya’da Üniversite Okumak İçin Hangi Sınavlar?

Almanya’da üniversite okumanın iki yolu vardır. Bunlardan ilki eğer yabancı öğrenci iseniz TestDaf sınavına girerek en az B1 Almanca dil yeterliliğinizi kanıtlamak ve okullara başvurmaktır. Diğer yöntem ise Almanya’da gerekli lise eğitimini bitirmek yani Arbitur yapmaktır. Arbitur eğitiminden sonra size sunulan sınava girerek alınan puan doğrultusundan fakültelere başvurmak mümkündür.

thumbnail
Önerilen Yazı
Almanya’da Yüksek Lisans İçin Almanca Şart Mı? Hangi Seviye?

Almanya’da Lise Okumak İçin Hangi Sınavlar?

Almanya’da lise eğitimi başvuruları sınava değil öğrencinin, ailenin ve öğretmenin tavsiyelerine bağlıdır. Almanya’da lise eğitimi görmek isteyen yabancı öğrencilerin ise B2 seviye Almanca derecesini kanıtlayan bir sınava girmesi gerekmektedir. Bunun için TestDaf sınavı geçerli olmaktadır.

Almanya Eğitim Sistemi Kaçıncı Sırada?

Almanya dünya çapında en iyi 3. eğitim sistemine sahip ülkedir. Listede İsveç ve Danimarka’dan sonra gelen Almanya, eğitim sisteminin farklılığı ve öğrenci odaklı ders seçim sistemi ile ön plana çıkmayı başararak dünya çapında başarısını göstermiştir.

Keşfedin: Almanya Üniversiteleri

Almanya Eğitim Sistemi Kaç Yıl?

Almanya’da zorunlu eğitim sistemi bazı eyaletlerde 8 bazı eyaletlerde ise 9 yıl sürmektedir. 6 yaşından sonra başlayan bu süreç çoğunlukla ücretsizdir. Bazı okullar ise cüzi bir miktar olarak 50 Euro harç ücreti isteyebilmektedir. Zorunlu eğitimin ardından ortaokul/lise eğitimi başlamaktadır ve dileyen kişiler bu eğitimi alabilmektedir. Bu eğitim süreci, bazı okullarda 2, bazı okullarda ise 3 yıl sürmektedir. Lise eğitiminden sonra ise 3 yıllık üniversite, 2 yıllık yüksek lisans, 3-5 yıl arasında ise doktora yapabilme olanağı bulunmaktadır.


    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir