SAT Sınavı Nedir? Ne İşe Yarar? SAT Soru Örnekleri

Amerika'da veya yurt dışında üniversite okumak isteyen kişilerin girmesi gereken sınav ''SAT'' tüm detayları ile ele alındı.

SAT Sınavı Nedir? Ne İşe Yarar? SAT Soru Örnekleri
1

SAT sınavı, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki kolej ve üniversitelere kabul için hem Amerikan vatandaşları hem de yabancı öğrenciler tarafından girilen uluslararası alanda geçerliliği olan bir sınavdır. Açılımı Scholastic Aptitude Test olan bu sınavın içeriğinde adayların yazılı, sözlü ve matematik yetenekleri değerlendirecek şekilde hazırlanan çoktan seçmeli sorular bulunmaktadır. ABD ve Avrupa başta olmak üzere yurt dışında üniversite okumak isteyen gençler bu sınavdan başarılı olmak zorundadır.

SAT aynı zamanda Türkiye’de eğitim görmek isteyen yabancı öğrencilerin üniversitelere yerleştirilmesinde de kullanılmaktadır. Bunlara ek olarak; SAT sınavı üniversiteye girişte etkili olduğu gibi bu sınava girmiş ve başarılı olmuş insanlara bazı iş görüşmelerinde de katkı sağlamaktadır.

İçindekiler

SAT Sınavı Ne İşe Yarar?

SAT sınavı, uluslararası alanda geçerliliği olan üniversiteye giriş sınavı olduğu için Amerika başta olmak üzere yurt dışında okumanıza olanak sağlamaktadır. Yurt dışında üniversite okumak için girilen SAT sınavında başarılı olan adaylar, eğitim hayatını yurt dışındaki köklü üniversitelerde devam ettirebilirler.

SAT Sınavında Ne Sorulur?

SAT sınavı SAT1 ve SAT2 olmak üzere iki farklı sınavdan oluşur. SAT1 içerisinde öğrencilerin akıl yürütme becerileri ölçülür ve bu kısımda sayısal ve sözel (Okuduğunu anlama, cümle tamamlama vs.)  kısımlar yer alır. İçeriğinde ise matematik-geometri, eleştirel okuma ve yazma bulunur. SAT2 kısmında ise bir konu testi yer almaktadır. Sınava giren öğrencinin belli bir konudaki yetkinliği bu bölümde test edilir. Kısacası;

SAT Soru Örnekleri – Uygulama Testleri

SAT sınavı için alıştırma yapabileceğiniz uygulama testlerine aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz. Amerika’daki üniversite sınavı sorularını ve Sat çıkmış soruları aşağıdaki linklerden bulabilirsiniz;

  1. SAT Testi 1
  2. SAT Testi 3
  3. SAT Testi 5
  4. SAT Testi 6
  5. SAT Testi 7
  6. SAT Testi 8
  7. SAT Testi 9
  8. SAT Testi 10
  9. SAT Matematik Testi
  10. SAT Okuma Testi
  11. SAT Yazma Testi
  12. Sat Matematik Soruları Örnekleri
  13. Sat Yazma ve Dil Sınavı Örnekleri
  14. Sat Okuma Sınavı Örnekleri

SAT Sınavı Nasıl Kazanılır?

  • İngilizcenizi Geliştirin

Elbette harekete geçmeniz gereken ilk konu, İngilizce seviyenizi yükseltmektir. Sınav dilinin İngilizce olması sebebiyle soruları doğru anlamak ve sınav süresini verimli kullanabilmek açısından en önemli faktör, İngilizce bir metni hızlı analiz edebilmek olacaktır. Ana dilimizdeki bir sınavda bile dikkat hataları yaptığımızı göz önünde bulundurursak İngilizce’ nize ne kadar güveniyor olursanız olun, okuma ve yazma açısından pratik yapmayı unutmayın.

  • Uzun Süreli Bir Çalışma Programı Oluşturun

Türkiye’ deki üniversite sınavlarında olduğu gibi SAT de oldukça farklı alan ve konuları kapsamakta olup birkaç konuya çalışarak halledilebilecek bir sınav değildir. Bir bilgi temeli oluşturup sonrasında soru çözmeniz gerekmektedir. Bu sebeple kendinize en az 10 aylık bir süre tanıyın. Süreç içerisinde rahatsızlanma veya çalışmaktan sıkılma gibi durumlarla karşılaşabileceğiniz için kendinize ne kadar zaman verirseniz o kadar faydanıza olacaktır. Hayatınızda bir aksilik olup sadece birkaç hafta çalışma düzeniniz bozulduğunda hala önünüzde yeterli bir süre kalması motivasyonunuzu yitirmenizi engeller.

  • Zamanınızı İyi Yönetin

Her ne kadar sınava çalışmaya erken başlamanın faydalı olduğu bir gerçek olsa da siz zamanınızı iyi yönetemezseniz sürenin yeterli olmasının bir anlamı kalmayacaktır. Oldukça uzun bir çalışma sürecinin sonunda eksik bilgilerle sınava girmek durumunda kalabilirsiniz. Bunu yaşamamak için günlerinizi planlayın ve çalışmadığınız sürede aynı yerde boş durmaktan kaçının. Çalıştığınız zamanı çalışmadığınızdan ayırın. Çalışırken başka bir şeyle uğraşmadan minimum sürede maksimum verim almaya çalışın. Ancak sonrasında mola vermeyi de çok ertelemeyin. Uzun süre çalışır gibi yapıp zaman öldürmektense aynı süreyi verimli kullanarak sevdiğiniz diğer şeyleri yapmaya vakit bulabilirsiniz.

  • Gerçekçi Bir Hedef Oluşturun

Bunu yaparak süreç içerisinde motivasyonunuzu artırabilirsiniz. Hedefinize bir adım da olsa yaklaştığınızı görmek, sizi eksiklerinizi tamamlamak ve daha çok doğru yapabilmek için çalışmaya iter. Hedefin gerçekçi olması hayal kırıklığı yaşamamak ve pes etmemek için önemlidir. İsterseniz kendinizi yeterince geliştirdiğinizde hedefinizi yükseltebilirsiniz.

  • Sınav Günü Dinç Olun

Sınava gireceğiniz gün uykusuz, aç veya hasta olmak sınavda gösterebileceğiniz performansı düşürecektir. Çalıştığınız konulardan çıkmış olan soruları o anki fiziksel durumunuzdan dolayı yapamamak sınav anındaki motivasyonunuzu da düşürür. Emeğinizin hakkını verebilmek için mümkünse sınav haftasında uyku ve beslenme düzeninize daha çok özen gösterin. Sınavdan önceki gece erken uyumayı ve sınav sabahı kahvaltı etmeyi ihmal etmeyin.

İlgili içerik: SAT Sınavı Ne Zaman?

SAT Sınavı Zor Mu?

Bu sorunun cevabı İngilizce seviyesine ve bilgi birikimine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Yıllarca tekrar tekrar girmeyi gerektirecek kadar zor bir sınav olmamakla birlikte, sadece boş zamanlarınızda çıkmış sınav sorularına göz atarak kazanabileceğiniz kolaylıkta da değildir.

ACT sınavı ile karşılaştırıldığında daha fazla zamana sahip olunduğu için yeterli bilginiz varsa sınav süresi konusunda zorlanmazsınız. Essay yazma kısmının opsiyonel olmasından dolayı, yazmak isteyenlere ek süre verilmektedir. Bu bölüm genelde konu hakkında yorum yapılarak yazılabilir. Matematik kısmı ise lise konularını kapsamaktadır. Ancak size göre bu sınavın zor olup olmadığını en net şekilde, çıkmış soruları inceleyerek anlayabilirsiniz.

SAT Sınavı Hangi Üniversitelerde Geçerli?

Türkiye’ de okumak istiyorsanız ve yabancı uyruklu bir öğrenci değilseniz SAT sınavına girme zorunluluğunuz bulunmamaktadır. Ancak Türkiye’ de SAT ile de alım yapan üniversiteler bulunmaktadır. Bunların listesi aşağıdaki gibidir:

  • Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  • Boğaziçi Üniversitesi
  • Marmara Üniversitesi
  • İstanbul Üniversitesi
  • Hacettepe Üniversitesi
  • İstanbul Teknik Üniversitesi
  • Gazi Üniversitesi
  • Yıldız Teknik Üniversitesi
  • Bahçeşehir Üniversitesi
  • Koç Üniversitesi
  • Sabancı Üniversitesi
  • Uludağ Üniversitesi

Yurt dışında okumak istiyorsanız, üniversiteye yerleşme süreci Türkiye’ dekinden daha farklı işlemektedir. Sınava girip puan aldıktan sonra gitmek istediğiniz üniversitelere ayrı ayrı başvuru yapmanız gerekmektedir. Bazı üniversiteler SAT puanı gerekmeden de alım yapmaktadır. Gitmek istediğiniz üniversitenin koşullarını kendi internet sitesi üzerinden araştırabilirsiniz. Ancak ABD’ de lisans eğitimi için hemen hemen her üniversitenin kabul ettiği sınav SAT sınavıdır. Bu sınav ile öğrenci alımı yapan bazı üniversiteler şunlardır:

  • Massachusetts Institute of Technology (MIT)
  • Harvard University
  • Princeton University
  • Stanford University
  • South Florida University
  • Yale University
  • Brown University
  • University of California (UCLA)

SAT Sınavına Kaçıncı Sınıfta Girilir?

Sat sınavı girmek için genel olarak belirlenen bir yaş sınırlaması yoktur. Öğrenciler bu sınava konu hakimiyeti kazandıkları yıllarda girmektedirler ve sınav için birden çok kez katılım mümkündür. Bu nedenle de birçok öğrencinin 11. ya da 12. sınıfta katılım gösterdiği gözlenmektedir.

SAT Sınavına Kimler Girebilir?

SAT sınavına lise öğrencisi veya mezunu herkes katılım sağlayabilir. Sınava çoğunlukla Amerika’da eğitim görmek isteyen öğrenciler ile üniversite okumak isteyen Amerikan vatandaşı öğrenciler katılım sağlar. Ayrıca, Türkiye’de üniversiteye gitmek isteyen uluslararası öğrenciler de bu sınava girebilir.

SAT Sınavında Hangi Dersler Var?

SAT sınavında olan dersler;

  • Matematik
  • Bilim (Fizik, Kimya, Biyoloji)
  • İngilizce
  • Tarih
  • Dil Dersleri (Diğer)

SAT Sınavında Kaç Soru Var?

SAT 154 soru içerir. Okuma bölümünde 52 soru bulunmaktadır. Yazma ve dil kısmı ise 44 sorudur. Hesap makinesi olmadan matematik kısmı 20 sorudur ve hesap makinesi kullanılarak yapılan kısım ise 38 soru içerir.

SAT Sınavı Hangi Şehirlerde Var?

Türkiye’de SAT sınavına girmek için belirli sınav merkezleri seçilmiştir. Bu merkezler İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin, Bursa ve Erzurum’da bulunmaktadır. Öğrenciler bu sınav merkezlerine başvurarak sınava katılım sağlayabilirler.

SAT Sınavını Kazanınca Ne Olur?

SAT sınavını kazananlar başta Amerika, Kanada, Avusturalya ya da Avrupa olmak üzere yurt dışındaki üniversitelere başvurabilirler. Ayrıca, sınav puanı üzerinden de burs kazanabilmekte mümkündür.  Bazı iş başvurularında dahi SAT sonucuna bağlı olumlu dönütler alınabilir.

SAT Sınavı Yılda Kaç Kez Yapılır?

SAT sınavı üzere yılda 6-7 kez yapılmaktadır. Türkiye’de sınav genellikle yılda 7 kez düzenlenirken, Amerika’da 6 kez yapılmaktadır. Sınav günü ise genellikle cumartesi günleri olarak belirlenmiştir. Sınava katılmak isteyen adaylar kendilerine uygun ayda bulunan sınava girebilmektedir ve birden çok şansları vardır.

Türk Öğrenciler SAT Sınavına Girebilir mi?

SAT sınavına giriş için herhangi bir şart yoktur. Bu nedenle Türk öğrenciler de bu sınava girebilir. Halihazırda Türkiye’deki altı ilde bulunan sınav merkezlerinde Türk öğrenciler bu sınava katılabilme imkânı bulmaktadır.

SAT Sınavı Türkiye’de Geçerli mi?

SAT sınavı Türkiye’de geçerli bir sınavdır. Yabancı uyruklu öğrenciler SAT sınav sonuçları ile Türkiye’deki üniversitelere başvurabilir ve Türkiye’de eğitim ve öğretimine devam etme şansı bulabilirler.

SAT Sınavına Herkes Girebilir mi?

SAT sınavına giriş için herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır sadece liseyi bitirmek veya okuyor olmak gerekir. Bu nedenle yurtdışında bir üniversitede eğitim görmek isteyenler veya Türkiye’de üniversite eğitimine başlamak isteyen uluslararası öğrenciler bu sınava girebilir.

SAT Sınavının Açılımı

SAT sınavının açılımı Scholastic Aptitude Test (Skolastik Yetenek Testi) ya da daha sonraki adıyla Scholastic Assessment Test (Skolastik Değerlendirme Testi) olarak bilinir.

SAT Sınavı Geçme Notu Kaç?

SAT sınavı geçme notu 400 puandır. Kişiler, minimum 400 puan almak zorundadır. Örnek vermek gerekirse; Mark Zuckerberg’in SAT puanı 1600 idi. Bill O’Reilly’in 1585 idi. Kobe Bryant’ın ise 1080 puanı vardı.


    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Yorumlar (1)

    1. Sat sınavı hakkında birçok merakım vardı. Bu yazı o kadar detaylı olmuşki sınav hakkında merak ettiğim her şey var. Çok teşekkür ederim. Süpersiniz

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir