12 Adımda Erasmus Staj Bulma Rehberi

12 Adımda Erasmus Staj Bulma Rehberi
0

Erasmus staj işlemleri üniversitelerin Erasmus ofislerinde başlatılır. Her üniversite için farklı Erasmus stajı olanakları bulunur. Erasmus sürecinde staj yapmak, özgeçmişe katkı sağlar ve iş bulma olanaklarında öğrencileri öne geçirir. Erasmus için staj bulma aşamaları şu şekildedir:

İçindekiler

1.CV’nizi (Özgeçmiş) Hazırlayın

Sade ve minimal bir şekilde hazırlanmış, sizi ve portfolyonuzu anlatan bir CV hazırlayın. CV’nin düzenli ve tertipli görünüyor olması çok önemlidir. CV hazırlamak için internette çok sayıda ücretli ya da ücretsiz web siteleri bulunur. Dilerseniz, Microsoft Word programı üzerinden, dilerseniz de Adobe Illustrator ile CV oluşturabilirsiniz. CV’nizde sizi, ilgi alanlarınızı, hobilerinizi ve vizyonunuzu anlatan bir başlık açmayı da unutmayın.

2.Bir Motivasyon Mektubu Hazırlayın

Motivasyon mektupları, CV’lere ek olarak, başvuran kişilerin vizyonunu ve misyonunu anlatan en iyi belgelerdir. Motivasyon mektubunda yalnızca siz değil, başvurduğunuz şirketle ilgili de görüşleriniz ve hedefleriniz bulunur. İnsan Kaynakları, öncelikle sizi neden işe almaları gerektiğini değerlendirmekle başlar. Bu konuda yararlanacakları belge motivasyon mektuplarıdır. Motivasyon mektubunda cevaplamanız gereken sorular şunlardır:

  • Neden bu sektörde çalışmak istiyorsunuz?
  • Vizyonunuz ve misyonunuz nedir?
  • Becerileriniz nelerdir?
  • Bu şirketten ne istiyorsunuz ve bu şirkete nasıl katkıda bulunabilirsiniz?
  • Gelecek planlarınız neler?

3.LinkedIn Hesabı Açın

LinkedIn, diğer sosyal medya platformlarına göre, yalnızca iş bulma ve network sağlama üzerine kurulmuş bir uygulamadır. LinkedIn üzerinden oluşturduğunuz profil çok önemlidir. Burada en küçük şirketlerin insan kaynaklarından, en büyük şirketlerinkine kadar görüntüleme sağlayabilirsiniz. LinkedIn hesabının uzun süre aktif bir şekilde kullanılması çok önemlidir. Şirketler, başvuran kişilerin neler yaptığını, yeteneklerini ve özgeçmişlerinin tamamını buradan kolaylıkla görebilir ve sizin hakkınızda bir fikir sahibi olabilir.

4.Üniversitenin Erasmus Ofisinden Bilgi Alın

 Üniversitenin öğrenciler için koordine sistemleri bulunur. İlk önce buraya başvurun ve gerekli bilgileri alın. Bazı üniversitelerde Erasmus programlarında hibe bulunur ve staj için belirlenmiş yerlere yönlendirilir. Okulunuzun herhangi bir anlaşmalı olduğu kurum var ise burada staj yapmak istediğinizi belirtin. Erasmus ofisleri aynı zamanda AB ofisi olarak da adlandırılabilir. Belirli dönemlerde Erasmus ofisleri çok yoğun bir şekilde çalışacağı için, olabilecek en erken şekilde bilgi almaya dikkat edin.


5.Staj Yapılabilecek Yerleri Tespit Edin

Nerede staj yapabileceğiniz, ilgi alanlarınız ve okuduğunuz bölümle ilişkilidir. Türkiye’de staj programı yapacak olsaydınız, başvuracağınız sektörlerde olduğu gibi, yurt dışında da aynı şekilde başvurabileceğiniz yerleri tespit edin. Staj yeri bulma süreci çok ani bir şekilde olabilir. Belirli dönemlerde yapılan Erasmus Staj Hareketi programlarında, okulun sunduğu başvuru havuzu çok hızlı bir şekilde dolabilir. Bu nedenle hızlı bir şekilde tercihlerinize ve nereye gitmek istediğinize karar verin.

6.Staj Arama Sürecine Erkenden Başlayın

Yurt dışında staj arama süreci çok uzun ve zorlu bir süreçtir. Bu nedenle harcayacağınız vakti göz önünde bulundurmalısınız. Staj başvurularında bazı şirketler sınav sonucu talep edilebilir. Eğer sınava girmediyseniz ya da memnun olduğunuz bir sonucunuz yok ise, sınava yeniden girebileceğiniz bir zaman aralığı olması gerekir. Bu tür fırsatları kaçırmamak için, staj başvurularına en erken şekilde başlamanız gerekir.

7.Staj Başvurusunda Bulunmak İstediğiniz Şirketlere e-mail Gönderin

E-mail üzerinden staj başvurularında bulunmak iyi bir başlangıç noktasıdır. Başvurmak istediğiniz şirketlere CV’nizi LinkedIn hesabınızı ve motivasyon mektubunuzu ek dosya olarak göndererek, staj yapmak istediğinizi belirtin. Herhangi bir şirketin e-mail adresini bulabilmek için, şirketin web sitesindeki “Contact” menüsünden kolaylıkla bulabilirsiniz. Bazı şirketler, iş ve staj başvuruları için özel bir sayfa ayarlar ve başvuruların buraya yapılmasını ister. Eğer böyle bir seçenek var ise önce buraya başvurun. Herhangi bir üniversitede staj yapmak istiyorsanız, okulun “Erasmus Koordinatörlüğü” ile iletişime geçmelisiniz.

Keşfedin: Polonya Üniversiteleri

8.Başvuru Yapmaktan Asla Çekinmeyin ve Önyargılı Davranmayın

Staj başvurusunda bulunan insanların en büyük hatası, olumsuz düşünceler yüzünden çekiniyor olmalarıdır. Şirketler, onlara başvuran kişilerin tamamını değerlendirmeye alır ve tarafsız değerlendirme yapar. Boşuna başvurduğunuzu, alınmanızın çok zor olduğunu ya da dil sorunu yaşayacağınızı düşünmeyin. Böyle yaparak, sahip olabileceğiniz bambaşka bir geleceği elinizin tersiyle itmiş olabilirsiniz. Yurt dışında çalışma tecrübesi, insanların hayatında çok büyük bir tecrübedir ve insanları çok fazla geliştirir. Böyle bir gelişim için çabalamalı ve vazgeçmemelisiniz.

thumbnail
Önerilen Yazı
Açıktan, Uzaktan Okuyan veya 2 Yıllık Bölümler Erasmus Yapabilir Mi?

9.Staj Yapmak İstediğiniz Ülkeleri Değerlendirin

Staj yapılacak ülkeyi seçerken, hangi ülkeyi tercih etmek istediğinize önem verin. Eğer dil konusunda çok büyük sorun yaşayacaksanız, o ülkede staj yapmaktan çekinin. Özellikle Almanya ve Fransa gibi ülkeler, stajyerleri dil konusunda çok zorlamaktadır. Bu durum sizin motivasyonunuzu bozabilir ve verim alamayabilirsiniz. Bu nedenle rahat ve konforlu hissedeceğiniz ülkelerdeki şirketleri staj konusunda öncelikli sıraya koyun.

10.Sabırlı Olun ve Pes Etmeyin

Staj başvuru süreci boyunca sık sık reddedilmeye kendinizi hazırlayın. Olumsuz geri dönüşlerden ve uzun bekleyişlerden dolayı sakın vazgeçmeyin. Kabul mektubu aldığınız takdirde, harcadığınız emek sonuna kadar değecektir. Pek çok öğrenci, sürecin sonunu görmeden vazgeçip, yapamayacağını düşünür. Bu nedenle başarılı olamazlar. Staj başvurularına olabildiğince erken başlayarak, uzun bir süreç geçireceğinizi hesaplayın ve buna göre hareket edin.

11.Belgelerinizi Her Zaman Hazır Tutun

Erasmus stajı başvuruları çok uzun sürebileceği gibi çok kısa bir anda da sonuçlanabilir. Bu yüzden pasaport, öğrenci vizesi ve diğer belgelerin hepsini her daim hazır tutun. Kabul mektubu aldığınız vakit şirket ile sıkı bir şekilde iletişimde olmalısınız. İnsan kaynaklarına sık sık danışın ve süreç hakkında bilgi sahibi olun.

12.Geri Dönüş Yapan Firmalar İle Görüntülü Görüşme Gerçekleştirin

Mülakat sürecinde kendinizi en iyi bir şekilde ispatlayabilmek için, insan kaynakları ile online görüşme talep edin. Kamera karşısında kendinizi anlatmak, CV’den çok daha farklıdır. Özgüvenli olmak ve kendini ispatlama çabasına girmek, insan kaynakları tarafından çok olumlu değerlendirilir ve staj kabulünüz için çok etkili olabilir. Erasmus stajı nasıl bulunur sorusu bu şekilde ifade edilebilir. Buna ek olarak profesyonel danışmanlık hizmetleri ile kesin sonuçlar alabilirsiniz.

thumbnail
Önerilen Yazı
Erasmus İçin Kaçıncı Sınıfta Olmak Gerekir? Kimler Yapar?

Erasmus Stajına Nasıl Gidilir?

Erasmus stajına gidebilmek için üniversitelerin önce Erasmus ofisine başvurmanız gerekir. Burada staj başvurusu yaptıktan sonra, staj yeri bulunmalıdır. Bunun için bazı üniversitelerin başvuru havuzları bulunur ve öğrenciler buralara başvurur. Bunun dışında öğrenciler, internetten kendi buldukları yere başvurabilirler. Staj başvurusunda bulunduktan sonra şirket öğrenciye kabul mektubu gönderir ve öğrenci gerekli bütün belgeleri hazırladıktan sonra staj göreceği ülkeye gider.

İlginizi Çekebilir: Polonya’da Yüksek Lisans

Erasmus Stajında Para Alınıyor Mu?

Hayır, Erasmus stajında öğrencilere genellikle herhangi bir ücret ödenmez. Bazı üniversiteler, staj yapacak öğrencilere hibe sağlar ve bütün masraflarını karşılar ancak bütün staj programları için bu geçerli değildir. Öğrenciler genellikle kendi imkanlarıyla staj programını tamamlar. Hibe kazanabilmek için öğrencilerin başarı sınavlarından yüksek puan almaları gerekir. Staj programında öğrenciler doğrudan çalıştırılmaz ve çalışma saatleri de haftanın belirli günleriyle sınırlıdır.

Erasmus Stajı Kaç Ay Sürer?

Erasmus stajı en fazla 12 ay, en az 2 ay sürebilmektedir. Programın 12 ay sürebilmesi için Erasmus ve staj programı birlikte yapılarak toplamda 12 aya kadar uzatılabilir. Erasmus stajı 12 aydan uzun süremez. Öğrencilerin en geç yapabileceği Erasmus programı 4. Sınıftır ve mezun olduktan sonra staj yapamazlar.


    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir