Yaz Stajı Nedir? Ne Zaman Yapılır? Kaç Gün?

Yaz Stajı Nedir? Ne Zaman Yapılır? Kaç Gün?
0

Yaz stajı, yalnızca iki ya da üç aylık bir dönemi kapsayan ve diğer staj türlerine göre nispeten kısa süreli olan bir staj programıdır. Pek çok üniversitede, endüstri ya da mühendislik gibi bazı bölümler özellikle öğrencilere pratik deneyim kazandırmak üzere yaz stajı zorunludur. Staj programları, stajın görüldüğü yere değişkenlik göstermekte ve aynı staj türünde farklı sorumluluklar bulunabilmektedir. Yaz stajını özellikle teorik bilgilerini sağlamlaştırmak ve pratikte deneyim kazanmak isteyen öğrenciler tercih etmektedir. Bu nedenle de bu staj türünün ana amacı okul dönemi dışında da öğrencinin sahip olduğu bilgileri sahada pekiştirmesini sağlamaktır.

Gönüllü olarak yapılabilmesinin yanı sıra mesleki okullar gibi teknik bilginin ön planda olduğu okullarda yaz stajları mecburidir. Lise yaz stajlarında özellikle mesleki ve teknik liseler için öğrencilere deneyim kazandırmak adına zorunludur ve öğrencilerin başvurmasına gerek olmadan, eğitim kurumunun yönlendirmesiyle yaz döneminde gerçekleştirilerek okulda aldığı eğitimin okul dışı dönemde de devam ettirilmesi teşvik edilmektedir.

İçindekiler

Yaz Stajı Kaçıncı Sınıfta Yapılır?

Yaz stajları üniversite ve liselerde genel olarak ikinci sınıf, dördüncü dönem sonrasında, eğitime ara verildiği vakit, yani yaz döneminde ve öğrencinin belirli bir eğitim sürecinden geçtikten sonra yapılması gerekmektedir. Çoğu lisede bu on birinci sınıfın ardından başlamaktadır. Üniversitelerde ise dördüncü ve sekizinci yarıyıl dönemleri arasında olabilmektedir.

Yaz Stajı Kaç Ay?

Yaz stajlarının süresi ortalama iki ve üç ay arasında, yani 8 ila 12 hafta sürmektedir. Bu süreçte öğrenci çalıştığı kurum tarafından beğenildiği vakit, bu staj süreci yaz mevsimi sürecinin ardından devam edebilmekte ve devamlı bir staj haline geldikten sonra kurumda iş bulma fırsatı sunabilmektedir.

Yaz Stajı Zorunlu mu?

Lise yaz stajı, özellikle teknik ve mesleki liselerde okuyan öğrenciler için zorunludur. Aynı zamanda endüstri, inşaat, hukuk ve benzeri pratik deneyime ihtiyaç duyulan lisans öğrencilerine de yaz stajı zorunludur. Öğrencinin bulunduğu eğitim kurumunun yaz stajını zorunlu kılıp kılmadığını kontrol etmek için, kurumun web sitesindeki yönetmeliği kontrol etmesi gerekmektedir.

Yaz Stajı Kaç Gün?

Yaz stajlarının gün sayısı özellikle çalışılan kuruma göre değişkenlik göstermektedir. Ancak gün olarak alınması gereken staj süresi minimum 20 iş günü olmalıdır. Üniversitelerde ise stajların ders yerine sayılabilmesi için 20 ila 28 iş günü arasında yaz stajında vakit geçirmesi gerekmektedir.

Yaz Stajı Ücretini Kim Öder?

Bazı yaz stajları kurumun türüne ve sorumluluklarına göre ücretsiz olabilmektedir. Ancak lise ve üniversite için yaz stajı programlarının çoğunluğu ücret ödemektedir. Ücretsiz yaz stajı programları genelde eğitim kurumunun kendisinin yerleştirdiği durumlarda görülmektedir. Yaz staj ücreti iş yeri sahibi tarafından ödenmek zorundadır. Bu süreç boyunca kişi aynı zamanda sigortalı olmak zorunda ve iş yeri sahibi devlete öğrencinin SGK primini yatırılması gerekmektedir.

Keşfedin: Sözel Bölüm Meslekleri

Yaz Stajı Haftada Kaç Gün?

Yaz stajları ortalama 20 ila 40 iş günü sürebilmektedir. Ancak bu iş günlerinin haftanın hangi günler olacağı kurumun kendisine bağlıdır. Özellikle gastronomi ve turizm öğrencileri için iş günleri yalnızca haftasonları olabilmekte iken, mühendis öğrencileri için hafta içi sürebilmektedir. Bazı staj programları için haftanın iki günü sürebilmekte iken, bazı durumlarda ise haftanın günü sürebilmektedir. Kurum, staj verdiği stajyeri haftanın yedi günü çalıştıramamaktadır. ,

Yaz Stajında İzin Var mı?

Lise yaz stajı ve üniversite yaz stajı için izin günlerinin bulundurulması mecburidir. Stajyer kişi, işçi haklarının tamamına sahiptir ve sigortalı olarak çalıştırılmak zorundadır. Haftalık çalışma saati asgari süreyi geçemez ve haftanın belirli günlerinde stajyer izinli olmaktadır. Hastalık ya da diğer türlü izinler için, sıradan izin kuralları sayılmaktadır ve kişi raporlu olduğu takdirde işveren tarafından izni sağlanmalıdır.

thumbnail
Önerilen Yazı
YKS Puanı İle Yurt Dışında Okumak Nasıl Mümkün?

Stajyer Maaşı Ne Kadar?

Stajyer maaşının hesaplanması, asgari ücret üzerinden hesaplanmaktadır. Asgari ücretin yüzde elli dört arttırılması sonrasında stajyer maaşlarında da iyileştirilmeler yapıldı. Stajyer maaşı, asgari ücretin geçim indirimi hesaplandıktan sonra, kalan tutarın üçte biri hesaplanarak belirlenmektedir. Buna göre 2023 yılı için üniversiteli stajyer maaşı 2,542,00 Türk Lirası, liseli stajyer maaşı ise yirmi kişiden az çalışanı olan kurumlar için 1,276,02 Türk Lirası, yirmi kişiden fazla çalışanı bulunan kurumlar için 2,552,04 Türk Lirası olarak belirlenmiştir.

Yaz Stajı Yapmazsak Ne Olur?

Staj programı ilk kez aksatıldığı takdirde ertesi sene yapabilme fırsatı bulunmaktadır ancak bütün derslerin verildiği ve not ortalamasının yeterli olduğu durumda bile, zorunlu olan staj yapılmaz ise öğrenci mezun olamamakta ve mezuniyeti ertesi seneye uzamaktadır. Staj uygulamaları, çoğu lisans bölümü için zorunlu ya da bazı bölümler için seçmeli ders olarak olduğu için mezuniyet şartını sağlayabilmek adına yapılması gerekmektedir. Liselerde de aynı şekilde staj programı bulunmakta ve mezuniyet şartları arasında yer almaktadır.

Yaz Stajı ile Ders Saydırabilir Miyim?

Özellikle üniversite yaz stajı için, eğer staj zorunlu değil ise, yıllık akademik programda staj seçmeli ders olarak sunulabilmektedir. Böyle durumda öğrencinin yapacağı staj ekstra bir ders olarak sunulmaktadır. Bu durum öğrencinin mezuniyeti için gerekli olan asgari sayıda ders almasına yardımcı olabilmektedir. Ancak staj programı en az 20-28 iş günü arasında sürmek zorunda ve kış stajı olmamalıdır. Kış stajı olmamasının nedeni ise, bu staj programı sırasında hali hazırda ders programı bulunması ve kış stajlarının daha az çalışma gününe sahip olmasıdır. Öğrenci yaz stajını yaptıktan sonra üniversitenin ilgili öğrenci işlerine giderek dilekçe vermeli ve ders olarak saydırmak istediğini belirtmelidir.

Bir Stajyer Günde Kaç Saat Çalışır?

Staj için işveren tarafından verilmesi gereken iş günü sayısı azami altı gün olmak zorundadır. Bu altı gün için çalışma saati ise 48 saat olarak sınırlandırılmıştır. Azami sürenin üzerine çalışılan vakitler için stajyer mesai ücreti alınamaz, gece mesaisi yapamaz, işveren tarafından ücretli bir şekilde bu duruma teşvik edilemez ve bu süre stajyer tarafından ek staj günü olarak sayılamamaktadır.


thumbnail
Önerilen Yazı
En İyi Dil Okulları | Başarılı 12 Dil Okulu

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir