Amerika’da Üniversite Okumak İçin Hangi Sınavlara Girmek Gerekir?

Amerika'da üniversite okumak için girilmesi gereken sınavları merak eden öğrencilerimiz için bu yayını hazırladık. Danışmanlık hizmetimiz için ulaşabilirsiniz.

Amerika’da Üniversite Okumak İçin Hangi Sınavlara Girmek Gerekir?
0

Amerika’da üniversite okumak için girme gereken sınavlar; TOEFL, IELTS, SAT, ACT’dir. Amerika’da Eğitim Almak İçin TOEFL ya da IELTS Sınavı ile İngilizce Yeterliliğinizi İspatlamanız Gerekmektedir. Bu aşamalardan sonra SAT veya ACT sınavları ile ABD’de üniversite okumak mümkün hale gelmektedir. Belirtilen sınavlar arasında birbirlerinin alternatifleri vardır. Örneğin, dil ispatı için TOEFL ve IELTS sınavlarının her ikisine de girmek zorunda değilsiniz. TOEFL’de başarılı olduğunuzda ve SAT sınavından da yeterli puanı aldığınızda Amerika’da üniversite hayaliniz gerçek olabilir.

İçindekiler

1.TOEFL Sınavı

TOEFL, mevcut İngilizce düzeyinizin yeterli olup olmadığını belirleyen sınavdır. Bir diğer dil sınavı da IELTS sınavıdır. Bu noktada gireceğiniz sınavı belirlerken mutlaka gitmek istediğiniz Amerikan okulunun İngilizce dil yeterliliği konusunda talep ettiği geçer sınav türüne bakmalısınız.

TOEFL sınavı Amerikan İngilizcesini temel alan bir sınavdır. TOEFL açılımı; Test of English as a Foreign Language olarak bilinmektedir. 1964 yılından beri yapılan bu sınavın amacı Amerika dahil 130 ülkede bulunan üniversitelerde eğitim almak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin dil yeterliliğinin olup olmadığını tespit etmektir.

TOEFL sınavı ile konuşma, yazma ve dinleme bağlamında İngilizce dil becerileri test edilir. Minimum geçer puan gereksinimi eğitim veren kurum bazında değişir. Bilindiği üzere 60 puanın altında sınav sonucu alan öğrenciler başarısız kabul edilmektedir.

2.IELTS Sınavı (Uluslararası İngiliz Dili Sınav Sistemi)

IELTS sınavı Amerika dahil 145 ülkede İngilizce dil yeterliliğinin ölçülmesi için gerçekleştirilen bir sınavdır. 1989 yılından bu yana uygulanan bu sınav 4 ana bölümden oluşur.

IELTS sınavı yazma, dinleme, okuma ve konuşma bölümlerinden oluşur. Sınavın her bir bölümünden başarılı olunması gerekir. 

IELTS Sınavı 1.Bölüm: Dinleme

IELTS sınavının ilk bölümünü dinleme ayağı oluşturur. Dinlediğini anlama üzerine şekillenen bu bölümde sınava giren öğrenci 40 dakika süreye sahiptir.

40 dakika içerisinde kendisine dinletilen 4 ayrı aksanda konuşan konuşmacının söyledikleri test halinde sorulur. Testte metinleri ne kadar doğru anladığınız sorgulanır.

Dinleme bölümünde 4 konuşmacının konuşmalarını da sadece bir kez dinleyebilir ve sonrasında cevap verebilirsiniz. Dinlemeler tekrarlanmamaktadır. İlk konuşmacıdan sona doğru konuşma akademik yönde ilerler. İlk sohbette basit günlük bir sohbet duyabilir ikincisinde ise biraz daha karmaşık, üçüncüsünde ve dördüncüsünde ise akademik nitelik taşıyan içerikler duyabilirsiniz.

IELTS Sınavı 2. Bölüm: Okuma

IELTS sınavının ikinci ayağı olan okuma bölümünde 60 dakika süre verilir. Öğrenciden sınav boyunca kendisine verilen metni okuyarak 40 soruya cevap vermesi beklenir. Soruların her biri okunan metinden anlananları ölçmek üzere hazırlanır.

IELTS Sınavı 3. Bölüm: Yazma

IELTS sınavının üçüncü ayağı olan yazma bölümünde 60 dakika süre verilir. Yazı bölümünde analiz yaparak verileri metne dökmeniz istenir. Bir çeşit özetleme işlemi gibi düşünebilirsiniz. Sizden kısa bir makale de istenebilir.

IELTS Sınavı 4. Bölüm: Konuşma

IELTS sınavının son ayağı konuşma bölümüdür. Konuşma için sizi test edecek bir uzman gerekir. Ortalama 15 dakika kadar sürer. Sınavda 3 ana bölüm vardır. Öğrencinin sınav boyunca tüm konuşmaları kaydedilir.

Öğrenci sınavda sorulan soruları yanıtlayarak konuşma bölümünü tamamlar. Sınavın son bölümünde size konuşmanız gereken konuyu barındıran bir belge verilir. 1 dakikalık hazırlanma süresi de birlikte başlar.

Hazırlanma süresi bittiğinde kartta yer alan konu hakkında konuşmaya başlamanız gerekir. Konuşmanız 5 dakika kadar sürmelidir. Konuşma sınavı diğer sınavlar gibi değildir. Sınav tarihinden 7 gün öncesi ile 7 gün sonrasında kadar yapılmak üzere öğrenciye randevu verilebilir. 

Faydalı Yayın: Yurt Dışında Üniversite Nasıl Okunur?

IELTS Sınavı Amerika’da Geçerli Mi?

Evet, IELTS sınavı Amerika’da geçerlidir. Amerika ve birçok ülkede dil yeterlilik sınavı olarak kabul gören ielts sınavı ile birçok üniversiteye başvuru yapabilirsiniz.

3.SAT Sınavı

SAT sınavı Amerika’da üniversite okumak için sınavlardan biridir. SAT ve ACT sınavlarından birini geçmek birçok kurum için yeterli bulunmaktadır. Amerika’da bir okula başlamak için sınava girmeden önce okulun yabancı öğrenci giriş şartlarını okuyarak ilgili sınava hazırlanmalısınız.

Amerika SAT sınavı 3 ana bölümden oluşur. Eleştirel okuma, yazma ve matematik bölümlerinin her biri SAT kapsamında geçilmelidir.  Scholastic Assessment Test açılımı ile bilinir. ABD’de okumak için standart olarak geçilmesi gereken iki sınavdan biri olarak SAT sınavı gerçekleştirilmektedir.

SAT sınavının amacı lise mezunu olan yabancı uyruklu bir öğrencinin ABD’de okumak üzere hazır olup olmadığını ölçmektir. SAT sınavı 2021 yılının sonunda yapılan güncelleme ile sadece SAT 1 olarak gerçekleştiriliyor. Öncesinde SAT 2 sınavı da bulunuyordu. Güncel yapılan SAT sınavlarında Essay bölümü de bulunmuyor.

3 bölümden oluşan SAT 1 sınavı içerisinde 154 soru bulunuyor. Bir öğrencinin alabileceği en yüksek SAT puanı 1.600 iken en düşük SAT puanı 1060 olarak bilinir.

Sınava giren bir öğrencinin okuma sınavında 65 dakika, yazma ve dil sınavında 35 dakika, matematik bölümünde 80 dakika süresi bulunmaktadır. 

4.ACT Sınavı

ACT sınavı Amerikan üniversitelerinde eğitim görmek için geçilmesi gereken bir sınav olarak 1959 yılından bu yana uygulanmaktadır. Öğrencinin akademik durumunu ölçmek için kullanılır. ACT açılımı ile American College Testing olarak bilinir.

ACT sınavı sadece Amerika’da değil Amerika dışında bulunan 200’den fazla üniversitede de eğitim almak için geçilmesi şart koşulan sınavlardan biridir. Sınavların zorluk düzeyi orta seviyedir. Sınav yapılırken öğrencinin ortalama bir düzeyde bilgiye ve beceriye sahip olması hedefine uygun sorular sorulur. ACT sınavı bölümleri;

  • İngilizce değerlendirme (75 soru)
  • Okuma değerlendirme (40 soru)
  • Matematik değerlendirme (60 soru)
  • Bilim değerlendirme (40 soru)

4 bölümün her biri ACT kapsamında öğrencilerin geçmesi gereken bölümlerdir. Bunun yanı sıra kendi istediğiniz ölçüsünde essay sınavına da girebilirsiniz. Essay sınavı 40 dakika sürmektedir. Zorunlu değildir.

ACT sınavında öğrencilere writing sınavı ile birlikte verilen toplam süre 3 saat 35 dakikadır. Writing sınavı çözülmeyecekse 2 saat 55 dakikalık sürede sınavın tamamlanması gerekir. ACT sınavında toplam 215 soru bulunur. Soruların dağılımlarına yukarıdaki listeden ulaşabilirsiniz.

Amerika’da Üniversite Sınavı Var Mı?

Amerika’da okuyan öğrencilerin üniversiteye giriş için girmeleri gereken bir merkezi sınav bulunmuyor. Merkezi sınav bulunmaması sınav olmayacağı anlamına gelmez. Öğrencinin liseden aldığı genel not ortalaması, öğretmenlerinin referansları ve SAT sınavından aldığı puan üniversiteye giriş için geçerli ortalamayı ortaya koyuyor.

Her üniversite olmamakla birlikte bazı üniversiteler öğrencilerin üniversiteye girişinde ACT puanı da istemektedir. SAT ve ACT sınavları doğrudan öğrencinin bilgisini ve becerisini ölçmeye yönelik temel sınavlardır. Bu sınavlar beraberinde öğrencinin akademik kariyer yapmak üzere hazır olup olmadığını ölçülür.

Her üniversite SAT ve ACT sınavlarından belirli bir puanın üzerinde puan alınmasını şart koşar. ACT sınav gerekliliği her üniversite için gerekmese de bazı prestijli okullar tarafından gerekli görülüyor. 

Amerika’ya Sınavla Nasıl Gidilir?

Amerika’ya sınavla gitmek için öncelikle bazı sınavları geçmeniz gerekiyor. Amerika’da okumak üzere karar verdiyseniz Türkiye’de girdiğiniz üniversiteye giriş sınavlarının herhangi bir etkisi olmayacağını bilmeniz gerekir.

Amerika’ya gitmek için dil yeterliliğinizi ispatlayacağınız TOEFL ya da IELTS sınavlarından birini geçmiş olmanız şart. Ardından da Amerika’daki bir üniversitede okumak için ACT ya da SAT sınavlarından birini geçmeniz gerekiyor.

Hangi sınavlara gireceğinizi gitmek istediğiniz okulun sınav gereksinimlerine göre belirlemelisiniz. Amerika’daki her okulun yabancı öğrenci kabul etmek için kriterleri farklılaştığından okul bazında araştırma yaparak sınava girmek daha sağlıklı bir sonuç alma olanağı tanır. Ayrıca birçok Amerikan yüksek okulu öğrencinin lise başarı puanını da önemseyerek talep etmektedir.

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir