Almanya’da Üniversite Okumak İçin Girilmesi Gereken Sınavlar

Almanya’da Üniversite Okumak İçin Girilmesi Gereken Sınavlar
0

Almanya’da üniversite okumak için girilmesi gereken sınavlar Almanca dil sınavı, TESTDAF sınavı, TESTAS sınavı, BULATS sınavı gibi sınavlardır. Almanca dil yeterliliğinin yanı sıra İngilizce dil yeterliliği de talep edilmektedir.

Dil yeterliliğini sağlayan öğrenciler mutlaka lise diplomasına sahip olmalı ve son 1 yıl içerisinde YKS sınavından yeterli puan almış olmalıdır. YKS sınavından alınan puanlar sınavdan sonra sadece 1 yıl geçerli olduğundan Almanya’da üniversite okumak isteyen öğrenciler mutlaka 1 yıl içinde Almanya’daki üniversitelere başvuru yapmalıdır.

Almanya’da üniversite okumak için taşımanız gereken bazı yeterlilikler bulunmaktadır. Öncelikle dil yeterliliği bunların başında geliyor. İyi bir seviyede Almanca ve İngilizce dil yeterliliğine sahip olmanız şart. Bu yeterlilik ise farklı sınavlar ile ölçülüyor.

Bu çalışmada Almanya’da üniversite okumak için girmeniz gereken sınavlar, Almanya’da üniversite eğitim alma şartları gibi merak edilen birçok önemli noktaya dair detayları inceleyebilirsiniz.

İçindekiler

1.ÖSYM Tarafından Düzenlenen YKS Sınavı

ÖSYM tarafından düzenlenen YKS sınavından Almanya’daki üniversitelerin kabul edeceği bir puan almak gerekmektedir. YKS sınavından alınan puan Almanya’daki üniversiteler için sadece 1 yıl kabul görmektedir.

1 yılın sonunda Almanya’daki üniversiteler için aldığınız YKS puanının bir anlamı kalmayacağından puan alındıktan sonra başvurular 1 yıl geçmeden mutlaka yapılmalıdır.

2.Almanca Dil Sınavı (DSH)

Almanca Dil Sınavı

DSH sınavı Almanya’da yükseköğrenim kurumlarında okumak için geçilmesi gereken bir sınavdır. Dil sınavı yükseköğrenim kurumları tarafından Almancayı bilip bilmediğinizi anlamak için yapılır. orta seviyede Almanca dil bilgisi ile sınavlardan aldığınız puanlar sizin için yeterli görülmektedir.

DSH dil sınavı Almanya’da her yükseköğrenim kurumu tarafından özel olarak yapılıyor. Bu nedenle sınavdan geçerli puanı almak için öncelikle üniversite eğitimi için ilgili kuruma başvurmanız gerekiyor.

DSH sınavı 4 ana bölümden oluşur. Sınav iki şekilde gerçekleştirilir. Sözlü ve yazılı olarak 4 bölüm; konuşma, yazma, okuduğunu anlama ve dinleme bölümleri mevcuttur. Bu sınavı geçmek için herhangi bir sınav merkezi bulunmadığından eğitim almak istediğiniz kuruma başvurduktan sonra kurum tarafından sınavı talep etmelisiniz.

DSH sınavı sonucunda 3 seviyeden biri olduğunuz tespit edilir;

  • İlk seviye DSH-1 seviyesi olarak adlandırılır. Bu seviye sınavın en düşük seviyesidir. Bu seviyedeyseniz üniversite tarafından kabul edilmeniz pek mümkün görünmüyor.
  • İkinci seviye DSH-2 seviyesidir. Sınav sonucunuza göre DSH-2 seviyesinde olduğunuz sonucunu elde ederseniz istediğiniz üniversitelerin büyük bir çoğunluğu tarafından kabul edilirsiniz.
  • Üçüncü seviye DSH-3 seviyesidir. Eğer DSH-3 seviyesinde dil yeterliliğiniz varsa Almanya’daki tüm üniversiteler sizi kabul edecektir.

İlgili İçerik: Almanya’da Yüksek Lisans İçin Almanca Şart Mı?

3.BULATS Sınavı

BULATS Sınavi

BULATS sınavı yine Almanca dil yeterliliğini ölçmeye yarayan bir sınavdır. DSH sınavından farkı ise genellikle BULATS sınavının daha çok iş dünyasına yönelik bir sınav olmasıdır. Genellikle şirketler tarafından sıkça yapılan bir sınavdır.

BULATS sınavı günlük dilde Almanca yeteneği ve iş alanında Almanca dil yeterliliğini ölçmeye yarayan bir sınavdır. Daha çok uygulamalı olan üniversitelerde zaman zaman talep edilebilmektedir. Yine kurum tarafından yapılan bir sınavdır. 100’den fazla ülkede geçerliliği vardır.

4.TESTDAF Sınavı

TESTDAF Sınavi

TESTDAF yine Almanca dil yeterliliğinin ispatı için girilen bir sınavdır. Bu sınava sadece Almanya’da değil 80 farklı ülkede de girebilirsiniz. Sınav merkezi bir sisteme sahiptir. DSH sınavının aksine TESTDAF sınavı merkezidir.

Her bir TESTDAF sınavı katılımcısı aynı soru ile karşılaşır. Sınavın farklı bölümleri vardır. Konuşma, yazma, dinleme ve anlama bölümleri bulunmaktadır. Sınavda elde edebileceğiniz 3 seviye bulunmaktadır. TDN 3 seviyesi büyük ihtimalle üniversiteler tarafından kabul edileceğiniz bir seviyedir.

TDN 4 seviyesinde sonuç alırsanız istediğiniz tüm üniversitelerden kabul alabilirsiniz. TDN 5 seviyesi ise yüksek başarı göstergesidir. Her üniversite tarafından kabul edilir bir sonuçtur. 

Türkiye sınırları içerisinde TESTDAF sınavına girmek için başvurabileceğiniz bazı merkezler bulunuyor. Bu merkezler üzerinden sınava girerek Almanca dil yeterliliğinizi ispatlayabilir ve Almanya üniversite başvurunuzda kullanabilirsiniz. Türkiye’de TESTDAF sınavına girebileceğiniz kurumlar;

  • Eskişehir Anadolu Üniversitesi
  • Erzurum Atatürk Üniversitesi
  • Kadıköy Marmara Üniversitesi
  • Ankara Goethe Enstitüsü
  • Bursa Uludağ Üniversitesi
  • Adana Çukurova Üniversitesi
  • İzmir Goethe Üniversitesi

5.TESTAS Sınavı

TESTAS Sınavi

TESTAS sınavı yine Almanca dil bilgisi yeterliliğini ölçmek için kullanılan bir sınavdır. Almanya’daki üniversiteler tarafından kabul gören bir sınavdır. Hem okumak hem de çalışmak isteyenler bu sınavla daha iyi sonuç alabilmektedir.

Tercih ettiğiniz üniversitenin kabul şartları arasında hangi dil sınavı yeterliliği gerekliliği olduğunu öğrenmelisiniz. TESTAS sınavından elde edeceğiniz başarı ile Almanca dil yeterliliğinizi kanıtlayabilirsiniz.

TESTAS sınavı dünya genelinde 200 farklı kurumda yapılabilmektedir. Bu nedenle sınav merkezlerinden birine giderek sınav sonucunuzu alabilir ve başvuru şartları arasında yer alan sınav koşulunu yerine getirebilirsiniz. 

İlginizi Çekebilir: Almanya’daki En İyi Üniversiteler

Almanca Üniversite Sınavı Var Mı?

Hayır. Türkiye’de Almanca üniversite sınavı bulunmamaktadır. Ancak Almanya’da üniversite okumak istiyorsanız dil yeterliliğinizi ispatlamanız ve Türkiye’de üniversiteye giriş sınavlarından yeterli bir puan almış olmanız gerekir.

Almanya’da okumak için üniversite sınavını geçmenin yanı sıra TESDAF sınavını da geçme şartı aranmaktadır. TESDAF sınavından almanız gereken puan ise girmek istediğiniz üniversitenin şartlarına göre belirleniyor. Bazı üniversiteler 3 puanı yeterli görürken bazıları da 4 puanı şart koşabilmektedir.

Almanya’ya Gitmek İçin Dil Sınavı Şart Mı?

Evet. Almanya’da bir üniversite okumak için dil sınavı şart koşulmaktadır. Almanya’daki üniversitelerin dil sınavı başarı talebi çeşitlenebilir. Üniversite bazında başarı talebi değişse de 5 üzerinden 3 ile 4 almak yeterli gibi görülmektedir.

Almanya’da bir üniversite okumak için geçmeniz gereken dil sınavı TESDAF olarak bilinmektedir. Bu belgeye sahip olduğunuzda uluslararası geçerliliği bulunan bir Almanca dil sertifikasına sahip olmuş olursunuz.

Türk Lise Diploması Almanya’da Geçerli Mi?

Evet. Türkiye’de lise bitirip Almanya’da üniversite okumak için Türk lise diploması olması şart. Lise diplomasının olmaması halinde Almanya’da herhangi bir yükseköğrenim kurumunda eğitim almak mümkün değildir.

Lise diploması açık öğretimden alınan lise diploması olarak da kabulg örmektedir. İster açık öğretim olsun ister normal lise diploması olsun Almanya’daki kurumlarda eğitim almak için geçerlidir.

Almanya’da Üniversite Okumak İçin Ne Gerekir?

Almanya’da okumak için üniversite tarafından şartlı kabul edilmeniz gerekir. Şartlı kabul ise Türkiye’de üniversite sınavından aldığınız puan ve uluslararası geçerliliği olan Almanca dil yeterlilik belgesi ile mümkün olmaktadır. Almanya’da üniversite okumak için gerekenler;

  • Türkiye’de TYT ve AYT sınavlarına girmiş olmak ve 4 yıllık bir bölüm kazanmış olmak. (Devlet ya da vakıf üniversitesi olması fark etmeksizin)
  • Sınav sonucu alındıktan itibaren 1 yıllık süre içerisinde Almanya eğitimi için başvuru yapmak.
  • Uluslararası geçerliliği olan Almanca dil yeterlilik belgesine sahip olmak. (TESDAF Belgesi)

Almanya üniversite başvuru şartları arasında mutlaka dil yeterliliği aranıyor. TESDAF belgesi isteniyor. TESDAF sınavı ise 4 bölümden oluşmaktadır. Okuma, yazma, konuşma ve dinleme bölümleri ile yapılıyor.

TESDAF sınavı toplam 5 puan alabileceğiniz bir sınavdır. TESDAF sınavından en az 3 puan almak Almanya’daki üniversitelerin taleplerinden biridir.

Almanya’da Okuma Şartları

Almanya’da okuma şartları itibari ile dil yeterliliği ve üniversite sınav sonucu başlıca aranan hususlardır. Almanya’da okumak için hazırlamanız gereken başvuru evrakları;

  • Mezun olduğunuz lisenin mezuniyet diploması.
  • Mezun olduğunuz liseye ait ders transkripti.
  • T.C. kimlik belgesi.  
  • ÖSYM tarafından gerçekleştirilen YKS sınavından yeterli puan almak.
  • Pasaporta sahip olmak.
  • Son 3 ay içinde çekilmiş biyometrik fotoğraf.
  • TESTDAF sınavı sonucu.
  • TOEFL sınavı ya da IELTS sınavı skoru.
  • İngilizce ve Almanca dil yeterliliğiniz olduğunu ispatlayan uluslararası geçerliliği bulunan bir belge. 

Almanya’da Eğitim Dönemi Başlangıç Tarihleri Ne Zaman?

Almanya’da eğitim dönemi başlangıç tarihleri kış aylarıdır. Her yıl eğitim dönemi 9 ay kadar sürer. Uygulamalı eğitim veren üniversitelerde ilk eğitim dönemi Eylül ayında ikincisi ise Şubat ayında başlar. Teorik eğitim veren üniversitelerde ise yılın ilk eğitim dönemi Ekim ayında ikincisi ise Mart ayında başlar.

Eğitim dönemi başlangıç ve bitiş tarihleri hangi eyalette olduğunuza ve hangi üniversitede olduğunuza göre değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle üniversite bazında dönem tarihlerini üniversitenin kendi sayfasından kontrol etmek gerekir.

Almanya Üniversiteleri Fiyatları Ne Kadardır?

Almanya üniversiteleri fiyatları itibariyle dönem harcı bazında 150 ile 200 Euro arasında dönem harçlarıdır. Özel üniversite fiyatları ise 2.000 Euro’dan başlamaktadır.  Almanya’da özel üniversite fiyatları dönem bazında 30.000 Euro’ya kadar yükselebilmektedir. 

Almanya devlet üniversitelerinde dönem bazında öğrenim ücreti genellikle 1.500 Euro ile 2.000 Euro arasında değişkenlik göstermektedir. Üniversite fiyatları hakkında AB vatandaşı olmayan öğrencilerin detaylı bilgiye doğrudan ilgili kurum üzerinden ulaşabilirler.

En iyi Almanya üniversiteleri dönemlik 150 Euro ödeme ile yurt dışından öğrenci alabilmektedir. Özellikle Münih Teknik Üniversitesi birçok öğrencinin hayali olan bir üniversitedir. Bu üniversitede dönemlik 130 Euro’dan başlayan tutarlarda dönem harcı ödemesi gerekir.

Almanya üniversite sınavları konusunda Türkiye’den üniversite sınavına girerek gelecek olan öğrencilerin YKS sınav tarihinden itibaren sadece 1 yıl sınav sonucunun geçerli sayıldığını unutmamaları gerekir.

Almanya’da Bursu Olarak Üniversite Okumak Mümkün Müdür?

Evet. Almanya’da burslu olarak üniversite okumak için yüksek başarıya sahip olmak gerekir. YKS sınavından yüksek başarı ile sonuç alan öğrenciler ve derece öğrencileri için burs almak daha kolaydır.

TEV tarafından verilen lisans bursu, KYK tarafından verilen burs, HSK dil bursu gibi burslardan faydalanmak mükmündür. Ancak burs kazanarak Almanya’ya gitmek oldukça zordur.

Türkiye’de lise bitirip Almanya’da okumak birçok öğrencinin hayallerini süsleyebilir. Almanya’da üniversite okumak için YKS sınav sonucunun yanı sıra dönem harçlarını ödeyebilmek de gerekir. Okurken çalışma imkanı bulunsa da başlarda öğrencilerin adaptasyon süreci de söz konusu olduğundan ortaya çıkabilecek doğal masraflara karşı hazırlıklı olmak gerekir.  


    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir