GMAT Sınavı Nedir? İçeriği, Başvurusu ve Ücreti

GMAT Sınavı Nedir? İçeriği, Başvurusu ve Ücreti
0

GMAT sınavı, Graduate Management Admission Test açılımıyla bilenen ve yurt dışında özellikle işletme alanında yüksek lisans veya doktora yapmak istiyorsanız almanız gereken sınavlardan birisidir.  İngilizce dilinde hazırlanan bu sınavda öğrencilerin dil yeterliliklerinin yanı sıra analitik düşünmeleri, problem çözmeleri ve akıl yürütmeleri test edilmektedir. Birçok yabancı üniversite GMAT sınavını yüksek lisans başvurularında zorunlu bir kriter haline getirmiştir bu nedenle de özellikle MBA denilen işletme yüksek lisansı alanında yüksek lisansa başvuracak olan kimselerin bu sınava girmiş olması gerekmektedir.

İçindekiler

GMAT Sınav İçeriği Nasıldır?

GMAT sınav içeriği olarak dört bölümden oluşur ve sınav toplamda 3 saat 30 dakika sürmektedir fakat sınav esnasında mola vermek isterseniz sınav süreniz dört saate kadar çıkabilmektedir.

  1. Analitik Yazı (Analytical Writing) bölümünde otuz dakikalık süre içerisinde belirlenen bir konuda hazırlanan bir soruya adayların analitik değerlendirme yapması ve fikirlerini tartışarak ifade etmesi beklenmektedir.
  2. Bütüncül Mantık Yürütme (Integrated Reasoning) kısmı ise farklı konulardan hazırlanan sorulara adayların cevapları ile bilgi düzeyini ölçme uygulaması yapmaktadır. Bu bölüm de otuz dakika sürmekte ve on iki farklı soruyu kapsamaktadır.
  3. Sayısal (Quantiative) kısımda adayların yetmiş beş dakika içerisinde otuz yedi soruya  cevap vererek veri yorumlama ve problem çözme becerileri test edilmektedir.
  4. Sözel (Verbal) kısımında ise okuma anlama becerileri kırk bir soruya verilen yetmiş beş dakika süre ile ölçülmektedir.

GMAT Sınav Başvurusu Nasıl Yapılır?

GMAT sınav başvurusu, online bir biçimde http://www.mba.com/ internet sayfası üzerinden yapılmaktadır. Başvuru sitesine kaydolan adaylar aynı zamanda GMAT başvuru sürecinde sınava gireceği merkezi ve tarihi de seçmektedir. Adaylar aynı zamanda telefonla GMAT müşteri hizmetlerini de arayarak başvuru yapabilmektedirler fakat bunun için ek hizmet bedeli ödenmektedir.

GMAT Sınavı Puan Hesaplaması Nasıl Yapılır?

GMAT Sınavı Puan Hesaplaması

GMAT puan hesaplama sürecinde dört bölümün ayrı ayrı hesaplamaları yapılarak bir sonuç elde edilmektedir sınavda alınabilecek en yüksek puan ise 800’dür. Analitik yazı bölümü 0-6 arasında puanlanmaktadır bu bölümden son üç yılın ortalaması 4’ün üzerinde olmuştur. Bütüncül mantık yürütme kısmı 1-8 arasında hesaplanmaktadır. Sayısal ve sözel bölüm ise 0-60 arasında puanlanmaktadır. Sınav sonucunda genellikle 200 ile 800 arasında puanlar elde edilmektedir. Başvuru yapacağınız okulun istediği alt taban puan değişse de en iyi okullar 600 puanın üzerinden olan notları talep etmektedirler, örneğin, Harvard Business School’un GMAT ortalaması 700’ün üzerindedir.

İlginizi Çekebilir: IELTS Sınavı Nedir?

GMAT Sınav Tarihleri

GMAT sınavının tarihleri hakkında bilgi edinmek isteyenler https://www.mba.com/exams/gmat-exam/about adresi üzerinden yayınlanan sınav tarihlerini izleyebilmektedir. Türkiye’de 2022 yılındaki sınavlar 11 Mart 4, 7, 14, 19, 21, 26 Nisan,11, 18, 25, 31 Mayıs ve 1, 2, 14, 15, 16 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilmiştir. Kısaca sıklıkla sınav düzenlendiğinden adaylar uygun oldukları zaman dilimlerinde başvuru yapabilmektedir.

GMAT Sınav Ücreti Ne Kadar?

GMAT ücreti, 250 USD olarak belirlenmiştir. Banka kartı veya kredi kartı GMAT sınav ücreti ödemesinde kullanılabilmektedir.

GMAT Sınavına Kaç Kez Girilebilir?

GMAT sınavına yılda beş kere girme hakkı vardır. Sınava girecek adayların dikkat etmesi gereken tek husus sınav tarihleri arasına on altı gün boşluk koymaları gerektiğidir.

GMAT Sınavı Online Mı?

GMAT sınavına girmek için katılımcıların sınav merkezlerine gitmelerine gerek yoktur. Katılımcılar online sınav yapabilmektedirler. GMAT sınavında kamera eşliğinde çevrimiçi bir gözetmenle sınav olabilen adaylar fiziksel bir merkezde sınava gitmedikleri için daha kolay sınavlara katılabilmektedirler.

GMAT Sınavı Zor Mu?

GMAT sınavı hem süre bakımından hem de içerik bakımından ağır ve uzun bir sınav olması nedeniyle kolay denemeyecek bir sınavdır.  Amerikalı ya da anadili İngilizce olan kişilerden de bu sınav istendiğinden İngilizce seviyesi de yüksek olmaktadır. Şunu söylemek gerekir ki; buradaki rakipleriniz yalnızca İngilizceyi az bilenler değil, buradaki rakipleriniz İngilizce’yi çok iyi bilen kişiler.

GMAT Sınavına Kimler Girebilir?

GMAT sınavına özellikle ABD ve Kanada’da MBA, yüksek lisans veya doktora yapmak isteyen on sekiz yaşını geçmiş herkes başvurabilmektedir. 13-17 yaş aralığındaki katılımcılar yalnızca veli izni ile bu sınava katılabilmektedir.

GMAT Sınavında Hangi Dersler Var?

  • Analitik Yazma
  • Bütüncül Akıl Yürütme
  • Sayısal Yetenek Bölümü
  • Sözlü Akıl Yürütme Bölümü

GMAT Kaç Yıl Geçerli?

GMAT sınavi sonucu beş yıl için geçerli olmaktadır. Sınavdan alınabilecek en yüksek puan olan 800 puanı alan adaylar beş yıl içerisinde sınava yeniden girememektedir.

GMAT Sınavı Zorunlu Mu?

GMAT özellikle yurt dışında iyi bir üniversitede yüksek lisans veya doktoraya başvuracak olan adaylar için GMAT birçok bölümde zorunlu kriterlerden olmaktadır. Bu nedenle birçok ülke GMAT sınav skorunun iyi olmasını değerlendirerek başvuruları incelemektedir.

GMAT Sınavına Nerede Girilir?

Türkiye’de GMAT sınavına girmek isteyen adaylar İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere üç şehirde uluslararası olan bu sınava katılabilmektedir.

İlginizi Çekebilir: Sat Sınavı

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir