Vize Başvurusunda Mülakat Oluyor Mu? Neler Soruluyor?

Vize Başvurusunda Mülakat Oluyor Mu? Neler Soruluyor?
0

Evet, vize başvurusunda mülakat oluyor. Ülkelerin büyük çoğu yapılan vize başvurularının sonucuna mülakat ile karar vermektedir. Özellikle başvuruların yoğunluğu dikkate alınarak böyle bir yola gidiliyor. Evrakların tümünü tamamlayan herkese vize verilmesi bu ülkeler açısından problem olarak görülür. Bu sebeple de vize başvurularının elenmesi için mülakat yoluna gidilir.

Vize mülakat soruları genel ve özel sorular olarak gruplandırılır. Her başvuru sahibine sorulan genel sorular genellikle gidiş amacı, kalış süresi gibi konuları içerir. Özel sorular ise vize başvuru türünün etrafında şekillendirilir. Konsolosluk yetkilileri; eğitim, iş ve turistik vize türleri için farklı sorular yöneltir. Böylelikle kimlerin amacına en uygun ziyareti planladığı hakkında bilgi sahibi olarak karar verirler. Burada ayrıca yetkili konsoloslukların tüm başvuruları reddetme hakkı olduğunun bilinmesi gerekir.

Daha fazla bilgi için: Vize Danışmanlık Merkezi

vize mulakat

İçindekiler

Vize Mülakatında Neler Sorulur?

Vize mülakatında sorulan genel sorular aynı zamanda başlangıç soruları olarak nitelendirilebilir. Genel kimlik bilgileri ve tanışma aşamaları geçildikten sonra aşağıdaki sorularla mülakat başlar:

  • Geliş amacınızı kısaca açıklar mısınız?
  • Daha önceden hangi ülkelere gittiniz?
  • Ülkede bulunduğunuz süre zarfında nerede ve ne kadar konaklamayı planlıyorsunuz?
  • Daha önceden vize başvurunuz reddedil mi? Edildiyse neden edildi?
  • Ülkede bulunduğunuz esnada ekonomik olarak nasıl bir planlanınız var?

Bu sorulara cevap verildikten sonra artık vize başvuru amacına uygun sorulara geçilir. Bu aşamada yetkilileri ikna edecek samimi ve dürüst cevapları verilmelidir.

  • Eğitiminiz boyunca ailenizin ihtiyaçlarınızı karşılayacağını beyan ediyorsunuz. Planlandığı gibi olmazsa ne yapmayı düşünürsünüz?
  • Ülkede yabancı uyruklu kişilere uygulanan hukuki yaptırımlar konusunda bilgi sahibi misiniz?
  • Yapacağınız seyahat için ne kadar bütçeniz var?
  • Gideceğiniz ülkede nerede kalmayı planlıyorsunuz?
  • Size para gönderecek olan kişilerin nasıl para transferi yapabileceğini biliyor musunuz?
  • Eğitim süresince çalışmanızın yasak olduğunu biliyorsunuz. Çalışmanızın tespiti halinde nasıl yaptırımlarla karşılaşacağınız hakkında bilginiz var mı?
  • Çalışma vizesi için başvuru yaptınız. Herhangi bir iş buldunuz mu? İş bulana kadar nasıl geçinmeyi planlıyorsunuz?
  • İşten çıkarılmanız durumunda ülkenize geri dönmeyi düşünür müsünüz?
  • İlerleyen süreçte aileniz ve akrabalarınız için de vize başvurusu yapacak mısınız?
  • Ülkede uzun yıllar kalıp vatandaşlık başvurusu yapmayı düşünüyor musunuz? Gerekli şartları araştırdınız mı?

Yukarıda bahsedilen mülakat sorularının tek bir doğru cevabı yoktur. Önemli olan konsolosluk yetkili üyelerini ikna edebilmektir.

Mülakat Yüz Yüze Olmak Zorunda Mı?

Konsoloslukların büyük bölümü mülakatlar yüz yüze gerçekleştirir. Pandemi döneminde çoğu ülkeler mülakatları online olarak yapmıştı. Sonraki süreçte salgının etkisi azalmasıyla birlikte yüz yüze mülakatlar yeniden devreye alındı. Bununla birlikte hala online vize mülakatı yapan ülkeler olduğunu da belirtmek gerekir.

Vize Mülakatı Ne Kadar Sürer?

Vize mülakatı yaklaşık olarak 45-60 dakika sürer. Soruların gidişatı, verilen cevapların uzunluğu gibi sebeplere bağlı olarak bu sürenin daha kısa veya uzun olması mümkündür. Kimi durumlarda planlanmadığı halde verilen cevaplara istinaden yeni sorular türeyebilir. Bu da elbette vize mülakat süresini uzatan bir etken olacaktır.

Schengen Vizesi İçin Mülakat Var Mı?

Schengen üyesi ülkeler için vize başvurusu yaparken mülakat yapılır. Schengen antlaşmasına dahil olan ülkelerin vizesi alındıktan sonra bu ülkede geçici veya kalıcı oturma izni alınması gerekir. Bu da gerçekleştikten sonra Schengen vizesi almaya hak kazanırsınız. Halihazırda bir vizeniz ve oturma izniniz varsa Schengen vizesi için ayrıca bir mülakata girmenize çoğu kez gerek kalmaz.

Mülakatta İçeri Girerken Ne Denir?

Vize mülakatı için görüşme odasına resmi bir selamlaşma ile girilir. Üyelerle göz kontağı kurularak saygı çerçevesinde içinde “Merhaba” denilmesi uygundur. Ardından oturmak için yetkililerin daveti beklenir. Bundan sonra kısaca kendinizi tanıtarak sorulacak soruları beklemeniz gerekir.

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir