USMLE Nedir? Amerika’da Tıp Eğitimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

USMLE Nedir? Amerika’da Tıp Eğitimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
0

USMLE açılımı ile, United States Medical Licensing Examinations; Türkçe karşılığı ile, Amerika Birleşik Devletleri Tıbbi Lisans Sınavları anlamına gelmektedir. Amerika’da tıp eğitimi almak için başvurulan bir sınavdır. Sınava girmek için gerekli şartlar, sınavı kazanınca takip edilmesi gereken süreç ve diğer tüm adımları burada inceleyebilirsiniz. USMLE sınavı aşamaları;

  • Step 1: Basit tıp eğitimi temelleri: Temel tıp bilgisi sınavı
  • Step 2- Klinik bilimler: Klinik bilgi sınavı
  • Step 2- Klinik beceri: Klinik beceri sınavı
  • Step 3: Uzmanlık yeterlilik sınavı

USMLE sınavı 3 aşamadan oluşmaktadır. Step 1’de basit tıp eğitiminin temelleri göz önünde bulundurulmaktadır. Step 2’de ise klinik bilimleri kapsayan bir sınav gerçekleştirilmektedir. Sınavın her iki bölümü de çoktan seçmeli sorularla oluşturulmaktadır. Step 2 klinik bilgi ve klinik becerilerden oluşan 2 bölüme sahiptir.

Bir örnek ile açıklamak gerekirse sınavda öncül olarak hastanın hikayesi veriliyor ve ardından sadece hastanın hikayesi göz önünde bulundurularak bir karar verilmesi isteniyor. Karara dair seçenekler arasında seçim yapılması ile sınav gerçekleştiriliyor.

Step 1 ve Step 2’nin klinik bilgi sınavını dünyanın başka herhangi bir yerinde gerçekleştirebilirsiniz ancak Step 2 klinik beceri ve Step 3 sınavlarını mutlaka Amerika’da vermeniz gerekiyor. Sınavlara herhangi bir giriş sırası bulunmamaktadır.

Sınava girmek için Tıp fakültesi eğitiminin herhangi bir yılında olma şartı da aranmıyor ancak ülkemizde en az 2 yıl tıp eğitimi almış olma şartı vardır. Amerika’da uzmanlığa başvurmak için Step 1 ve 2’yi mutlaka geçmelisiniz. Step 3 ise uzmanlığa başlarken şart koşulmuyor.

Step 2’nin klinik beceriler bölümü Amerika’da uzmanlık için girdiğiniz sınavlar arasında büyük ihtimal ile en çok zorlanacağınız bölüm olabilir. Klinik beceriler bölümünde hastayı sorgulamanız, tıbbi bilginiz ile tanı koymanız gerekiyor. Aynı zamanda İngilizce yeterliliğiniz de bu aşamada ölçülüyor.

Step 2 klinik beceriler sınavının 3 ayrı bölümünden de başarılı olmanız şart olarak koşuluyor. Bu yüzden size hasta olarak tanıtılan kişinin sizin hem İngilizce yeterliliğinizi, hem hasta sorgulamanızı hem de tıbbi bilginizi başarılı bulması gerekiyor.

İçindekiler

Türkiye’deki Uzmanlık Amerika’da Geçerli Mi?

Hayır. Türkiye’deki uzmanlık Amerika’da geçerli değildir. Amerika’da tıbbi uzmanlık almak istiyorsanız USMLE sınavlarını geçerek Amerika’da eğitim almanız gerekir. Aksi halde Türkiye’de aldığınız uzmanlığın Amerika’da bir geçerliliği yoktur.

Türkiye’de tıp okuyup Amerika’da çalışmak isteyen kişiler için doğrudan uzmanlığın geçerli olmaması olumsuz karşılanabilir. Amerika tarafından sunulan şartlar arasında USMLE sınavlarından başarılı olunması ve orada eğitim alınması şartları aranmaktadır.

Amerika’da Tıp Uzmanlık Eğitimi Kaç Yıl?

Amerika’da tıp uzmanlık eğitimi 3 ile 6 yıl arasında sürmektedir. USMLE testlerinden yeterli puanı alan öğrenciler Amerika’da eğitim almaya başladıktan sonra eğitimlerini en geç 6 yıl içerisinde tamamlamaları gerekir. Eğitim boyunca teorik ve pratik dersler alınır. Alınan derslerin başarılı bir şekilde verilmesi uzmanlık belgesinin alınması için şarttır.

Tıp uzmanlığını yurtdışında yapmak isteyen özellikle Amerika’yı tercih eden öğrenciler için USMLE sınavı bu noktada etkili bir giriş biletidir. USMLE sınavı ile birlikte çok girilen sınavlardan bir diğeri de TUS sınavıdır. Ancak USMLE sınavı TUS sınavına göre hem pratik hem de teorik yeterlilik ölçmesi nedeni ile çok daha kapsamlıdır.

USMLE Hangi Ülkelerde Geçerli?

USMLE sınavının Step 1 ve Step 2 klinik bilgi sınavları dünyanın herhangi bir yerinden girilebilen sınavlardır. Step 2 klinik beceri ve Step 3 sınavları ise mutlaka Amerika’da girilmesi gereken sınavlardır. Öte yandan sınavlara giren ve Step 1 ile Step 2’nin klinik bilgi bölümünü geçen bir öğrenci Step 2’nin klinik beceri bölümü için Amerika’ya gelmelidir.

USMLE sınavının ilk ayağında Step 1 ve Step 2 klinik bilgi sınavına girmek için herhangi bir ülkede olma zorunluluğu bulunmuyor. İstediğiniz ülkeden sınava girme hakkına sahipsiniz.

USMLE Sınavına Kimler Girebilir?

Tıp uzmanlığını Amerika’da yapmak isteyen ve Tıp alanında eğitim sürecinde olan herkes USMLE sınavlarına girebilir. Ancak unutulmamalıdır ki USMLE sınavı doktor olmak üzere eğitim alan öğrencilerin hem teorik hem de pratik olarak kapsamlı bir şekilde sınandıkları bir sınavdır.

Sınava başvurmak için USMLE resmi web sitesi üzerinde yer alan başvuru linkine tıklayarak başvuru şartlarını takip etmeniz gerekir. ABD tarafından kabul edilen tıp fakültelerinin listesine de yine aynı sayfadan ulaşabilirsiniz. Türkiye’deki neredeyse tüm üniversitelerde alınan tıp eğitimleri bu sınava girmek için yeterli kabul edilmektedir. Sınava girmek için taşımanız gereken şartlar;

  • En az 2 yıl tıp eğitimi almış olmak.
  • Sınava başvuru yapmak.
  • Step 3 sınavına girmek için Step 1 ve Step 2 sınavlarını geçmiş olmak.
  • Aynı sınava 6 kereden fazla girmemiş olmak.
  • Tüm sınavların ilk kez girilmesinden itibaren 7 yıl içerisinde verilmesi gerekliliğine uymak.
  • 1 yılda 3 kereden fazla aynı adım için başvuru yapmamış olmak.
  • Sınavın geçilemeyen bir adımı olduğunda tekrar başvuru için 60 gün sürenin geçmiş olması.

Not: Step 1 ve Step 2 sınavlarına daha önce girilmiş ve geçilmiş ise not yükseltmek için tekrar girilmesi mümkün değildir.

Keşfedin: Amerika’daki En İyi Üniversiteler


    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir